Aparat

لوله درزدار چیست و چه کاربردی دارد؟

  0
 1699

لوله درزدار چیست؟ یکی از رایج‌ترین انواع لوله‌هایی که در بازار می‌بینید، لوله‌های درزدار است. نام این لوله‌ها به خاطر وجود جای درز و جوش روی سطح لوله، به این اسم نامگذاری شده است. جای جوش در این لوله، از حساس‌ترین بخش لوله به شمار می‌رود. از جمله کاربردهای این لوله‌ها برای ساخت ورقه‌های فولادی است. لوله‌های درزدار به علت ساخت سریع و روش نصب راحتی که دارند، نسبت به انواع دیگر لوله بدون درز، قیمت پایین‌تری نیز دارند. در این مطلب از لوله آنلاین به طور کامل راجع به لوله درزدار صحبت کردیم. همراه لوله آنلاین باشید. 

لوله درزدار چیست؟ 

با خم کردن ورقه‌های فولادی و تبدیل آن‌ها به شکل لوله و سپس جوش دادن دو طرف ورقه، لوله درزدار به وجود می‌آید. نوع و روشی که دو طرف لوله را به هم جوش می‌دهند در میزان کیفیت و مقاومت لوله تأثیرگذار است. برای مثال جوش دادن از طریق مقاومت الکتریکی، جوش دادن از طریق فرکانس بالا، جوش دادن با فیوژن الکتریکی، و جوشکاری مارپیچی، از جمله رایج‌ترین روش‌های لوله درزدار است.

لوله درزدار چیست

استانداردهای لوله درزدار 

شاید برایتان سوال شده باشد که لوله سیاه درزدار چیست؟ باید گفت لوله سیاه، با نام لوله صنعتی یا لوله‌های درزدار، بر اساس استانداردهای ملی و بین‌المللی DIN 2440 روانه بازار می‌شود. در واقع ابعاد و وزن لوله‌های سیاه با این استاندارد سنجیده می‌شود. استانداردی که مربوط به آلیاژ لوله درزدار است، شامل استانداردهای ASTM A53,A333,A334,A335 است.

تفاوت لوله درزدار و لوله بدون درز 

لوله‌های فولادی را می‌توان به دو دسته لوله درزدار و بدون درز تقسیم کرد. لوله‌های فولادی که بدون درز هستند، همان لوله مانیسمان یا سیم لس هستند.

  • در این نوع لوله‌ها برای تولید از مقاطع فولادی همچون شمش استفاده می‌کنند که پس از حرارت و کشش تبدیل به لوله فولادی می‌شود. همان‌طور که می‌بینید در تولید لوله‌های بدون درز از روش جوش استفاده نمی‌شود. در حالی که در لوله‌های درزدار، بعد از برش و شکل‌دهی از روش جوشکاری برای تولید آن استفاده می‌شود.
  • علاوه بر این، کیفیت تولید و مواد اولیه‌ای که در لوله‌های بدون درز به کار می‌رود، نسبت به لوله‌های درزدار بهتر است. با توجه به کیفیت، قیمت متفاوتی نیز در هر دو نوع لوله شاهد هستیم. به طور کلی تفاوت لوله درزدار و بدون درز در ویژگی‌های زیر است:
  • هزینه
  • مراحل ساخت
  • شکل ظاهری
  • کاربرد و سایز لوله‌ها

انواع لوله درزدار 

لوله درزدار با توجه به ویژگی که دارد، در انواع مختلفی وجود دارد که هر کدام کاربرد مخصوصی دارد. در ادامه با هم آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

لوله‌های درزدار عادی

پس از اینکه لوله‌های درزدار عادی در برابر فشار آب و خم شدن، آزمایش‌های مختلفی را پشت سر می‌گذارند تا به کیفیت مناسب برسند، از آن‌ها برای انتقال مایعات کم‌فشار با حرارت کم استفاده می‌شود. این لوله‌ها طولی بین 4 تا 10 متر دارد. 

لوله‌های درزدار گالوانیزه

لوله‌های فولادی به‌ تنهایی ممکن است در رطوبت و آب دچار پوسیدگی یا خوردگی شوند. به همین دلیل برای افزایش مقاومت این لوله‌ها در برابر خوردگی و پوسیدگی، یک لایه فلز روی آن می‌کشند تا مقاومت و عمر لوله افزایش پیدا کند. به این فرایند گالوانیزاسیون می‌گویند که به دو روش گرم و سرد انجام می‌شود. 

لوله درزجوش ترانسفورماتور

در ساخت لوله‌های حرارتی ترانسفورماتور، از این لوله‌ها استفاده می‌شود. لوله‌های ترانسفورماتور اغلب مربع، مستطیل یا به شکل کلاهی هستند که در صنایع ماشین‌سازی، کشاورزی و ساخت درب و پنجره فولادی کاربرد دارد. 

لوله درزدار دار بستی 

همان‌طور که از اسم این لوله‌ها مشخص است، برای پروژه‌های ساخت و سازهای عمرانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به درز این لوله‌ها، نمی‌توان از آن برای انتقال آب یا گاز استفاده کرد. 

لوله درزدار مارپیچی

این نوع لوله‌ها مقاومت بیشتری نسبت به لوله‌های درزدار عادی دارند. به همین دلیل کیفیت جوش بالاتر و کاربرد بیشتری دارند. البته سرعت رسوب در این نوع لوله‌ها زیاد است. این نوع لوله‌ها برای ساخت سیستم تهویه، دفع سموم، جابه‌جایی مواد از کامیون و ... مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

انواع لوله درزدار

کاربرد لوله درزدار 

این لوله‌های محبوب در مصارف مختلفی در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به هزینه تولید و قابلیت تولید در طول‌های مختلف به طور کلی می‌توان موارد زیر را برای کاربرد این لوله مثال زد:

  • ساخت سازه‌های فلزی
  • لوله‌کشی آب و سیالات مختلف
  • اتومبیل‌سازی و کشتی‌سازی 
  • مجرای سیم و قفسه‌سازی 
  • ساخت انواع ظروف بزرگ
  • سیستم گرمایشی و بخار

ویژگی‌های لوله های درزدار 

لوله‌های درزدار فولادی به سه روش مختلف جوش داده می‌شوند. در واقع در برخی از آن‌ها جوش در قطر خارجی و در برخی دیگر جوش در قطر داخلی لوله اتفاق می‌افتد. در یکسری از لوله‌ها نیز جوش در داخل و بیرون لوله انجام می‌شود. 

  • لوله‌های درزدار سرعت نصب را بالا می‌برند و به این ترتیب در زمان اجرای لوله، صرفه‌جویی می‌شود.
  • هزینه کمتری نسبت به لوله‌های دیگر دارد و اجرای سایزهای مختلف آن راحت است.
  • همچنین تولید لوله‌های درزدار در سایز و ضخامت‌های مختلف، کاربرد و استفاده از آن را بالا برده است.
  • با وجودی که این لوله‌ها فشار کمتری را نسبت به لوله‌های بدون درز تحمل می‌کنند، اما قیمت مقرون به صرفه‌ای دارند. 

مشخصات فنی لوله درزدار 

لوله‌های درزدار دارای مشخصات فنی مشخصی هستند که باید طبق آن تولید شوند. ابعاد لوله همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، بر اساس استانداردهای ASME 36.10 و ASME 36.19 تولید می‌شود. سنجش اتصالات لوله درزدار بر اساس استاندارد ASME B16.25 انجام می‌شود. برند لوله نیز با استاندارد ASME B16.49 به نمایش در می‌آید. در واقع بر اساس جدول استانداردهای مخصوص لوله‌های درزدار، این لوله‌ها باید تولید و به بازار عرضه شوند.

در صورتی که برای خرید یا استفاده از لوله‌های درزدار فولادی نیاز به راهنمایی دارید یا هر گونه سؤالی در مورد انتخاب و اجرای لوله دارید، می‌توانید از مشاوره متخصصان و کارشناسان لوله آنلاین استفاده کنید. 

اشتراک :
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha