زمانی که مشکلی در خروجی لولههای فاضلاب پیش میآید، بیشتر اوقات فکر میکنیم لولهها آسیب دیدند. اما در بسیاری از مواقع، علت مشکل، ونت فاضلاب است. در این متن قصد داریم در مورد ونت چیست ، نحوه عملکرد آن، انواع ونت فاضلاب و مشکلاتی که در صورت آسیب دیدن این قطعه به وجود میآید، به طور کامل توضیح دهیم.
ونت چیست؟
در ابتدا میخواهیم به سوال ونت چیست پاسخ دهیم. ونت، نوعی خروجی لوله، یا در واقع نوعی هواکش است که فشار هوا را در سیستم لولهکشی تنظیم میکند. همانطور که در سیستم لولهکشی، خروجی فاضلاب یا همان لوله زهکش، باید وجود داشته باشد تا آب و فاضلاب را به بیرون از ساختمان هدایت کند، وجود ونت در سیستم لولهکشی نیز مهم است.
ونت باعث میشود تا بوی بد فاضلاب و گاز ناشی از آن از داخل لولههای به خارج هدایت و در مقابل، هوای تازه وارد لوله شود که باعث بهبود جریان آب خواهد شد. لولههای ونت به صورت عمودی از داخل ساختمان به سقف ساختمان متصل هستند و هیچ جریان آبی از آن عبور نمیکند. فشار گازهای داخل لولهها باعث خروج هوای اضافی از ونت شده و هوای تازه از طریق آن به لولهها وارد میشود.
اما اهمیت وجود ونت چیست و چرا باید در سیستم لولهکشی ونت وجود داشته باشد؟ هدف از سیستم لولهکشی، انتقال آب و فاضلاب به خارج از ساختمان بدون هیچ مشکلی است. لولههای زهکشی و ونت با یکدیگر کار میکنند. لولههای زهکشی، فاضلاب را به خارج از خانه هدایت میکند و در مقابل ونت هوای تازه را وارد لولههای زهکش میکند تا آب و فاضلاب بدون هیچ مشکلی جریان پیدا کند. برای خرید و لیست قیمت لوله زهکش کلیک کنید. قیمت لوله زهکش
انواع لوله های ونت
لولههای ونت از جنسهای مختلف ساخته میشود. با توجه به نوع ساختمان (صنعتی یا غیر صنعتی) جنس لولههای ونت متفاوت هستند. علاوه بر آن، لولههای ونت به قسمتهای مختلف تقسیم میشوند که هریک از این قسمتها نام متفاوتی دارند. در این قسمت در رابطه با این موضوع توضیح میدهیم.
vent stack
ونت استک، لولههایی عمودی هستند که به سیستم زهکشی خانه متصل و از زیر شیروانی عبور و به بالای پشتبام میرسند. به ونت استک، لوله هواکش نیز گفته میشود. در واقع هدف ونت استک، جمع آوری تمام گازهای ناشی از فاضلاب و تخلیه آن است.
Stack vent
از لحاظ نام شباهت بسیار به ونت استک دارد، اما در واقع به قسمتی از لوله که از سقف شروع و تا چند سانتیمتر بالاتر از آن میرود، استک ونت گفته میشود.
Yoke vent
این نوع لوله کشی برای ساختمانهایی که تعداد طبقات آنها زیاد است مورد استفاده قرار میگیرند. در این حالت لولههای قائم فاضلابها به لولههای قائم هواکشها متصل میشود و شیب آنها به سمت لولههای فاضلاب است.
Branch vent
Branch vent از ترکیب یک یا چند لوله ونت تشکیل میشود که برای سیستم هواکشی سرویسهای بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد. برنچ ونت به Stack vent یا vent stack متصل میشوند.
از نظر عملکرد سیستم لولههای ونت نیز به دو دسته تقسیم میشود: ونت خشک و ونت تر
ونت خشک
در ونت خشک، هیچ جریان آبی وجود ندارد. در این نوع ونت، لولههای ونت از پایینترین نقطه لولهکشی شروع و به بدنه اصلی فاضلاب متصل میشود. در این حالت هیچ کدام از قسمتهای لوله ونت به جریان ورودی یا خروجی آب متصل نبوده و نباید در طول مسیر خود با جریان آب در ارتباط باشند. در ساختمانهای چند طبقه، ونت در کنار توالت فرنگی یا ایرانی تعبیه شده و لولهها به سمت بالای خانه میرود. در هر طبقه، لولهها به این ونت متصل و در نهایت همه به سمت خروجی که در سقف ساختمان قرار دارد هدایت میشود.
ونت تر
ونت تر، برخلاف ونت خشک، با آب در ارتباط است. در این سیستم، لوله ونت در اولین طبقه که نقطه شروع این لوله است، به عنوان لوله ونت و در طبقههای بالا به عنوان خروجی فاضلاب استفاده میشود. ونت تر به هواکش نیز معروف است. لوله ونت تر به اندازهای بزرگ است که هرگز از آب پر نمیشود.
نحوه عملکرد ونت
یک بطری پر از آب را در نظر بگیرید که آن را به طور کامل برعکس کرده تا آب از آن خالی شود. آب به صورت یکدست از بطری خالی نمیشود و به دلیل کمبود فشار هوایی که در انتهای بطری وجود دارد، هر از چندگاهی اکسیژن از درب خروج آب، وارد بطری میشود. یکبار دیگر این آزمایش را انجام میدهیم اما این بار ابتدا در انتهای بطری یک سوراخ ایجاد کرده و سپس بطری را کامل برعکس میکنیم. در این حالت آب به صورت یکدست از بطری خارج میشود.
عملکرد لوله ونت به همین صورت است. این لوله گازهای ناشی از فاضلاب را خارج میکند تا فاضلاب به صورت یک دست از لوله خارج شود و به لولهها فشار وارد نشود. اما این، تنها نقش و عملکرد لوله ونت نیست.
به طور کلی، جواب سوال ونت چیست را پاسخ دادیم. اما برای توضیح دقیق در مورد عملکرد لوله ونت، باید با چند قسمت لوله کشی و وظیفه آن آشنا شوید. سیفون فاضلاب قسمتی از لولهکشی است که در ابتدای ورودی فاضلاب نصب میشود. طراحی سیفون به نحوی بوده که بعد از هر بار استفاده، مقداری آب داخل آن باقی میماند. فایده آب باقی مانده در سیفون این است که مانع ورود بوی بد فاضلاب به درون خانه شود.
در برخی مواقع به دلایل مختلف، مانند عدم استفاده طولانی مدت از فاضلاب، آب درون سیفون خالی یا بخار میشود. در این حالت گاز بدبوی فاضلاب و موجودات موذی، میتوانند از داخل لولههای زهکشی به درون ساختمان وارد شوند. در این حالت وجود لوله ونت اهمیت پیدا میکند. لوله ونت مانع از ورود بوی بد فاضلاب به داخل خانه شده و گاز ناشی از فاضلاب را به خارج از خانه هدایت میکند. برای خرید و لیست قیمت سیفون فاضلاب شهری کلیک کنید. قیمت سیفون فاضلاب شهری
اهمیت و مزایای استفاده از ونت
لوله ونت در سیستم لولهکشی اهمیت زیادی دارد. همانطور که بیان کردیم در بسیاری از مواقع، مشکلاتی که برای سیستم لولهکشی اتفاق میافتد ناشی از عملکرد نادرست یا آسیب دادن لوله ونت در ساختمان است.
در صورتی که لوله ونت آسیب ببیند و گاز ناشی از فاضلاب از لولهها تخلیه نشود، باعث میشود عملیات تخلیه فاضلاب، کند صورت بگیرد. در این حالت آب داخل سینک به صورت کند خالی میشود. به مرور زمان به علت تخلیه نشدن گاز فاضلاب و نرسیدن هوای تازه به لولهها، رسوبات موجود در لوله فاضلاب افزایش پیدا میکند. رسوب بسیار میتواند باعث آسیب دیدن لولهها شود و این امر هزینه زیادی را به همراه دارد. خالی شدن مخزن سیفون لوله و هدایت شدن بوی ناشی از فاضلاب به درون ساختمان از دیگر مشکلاتی است که در صورت خراب شدن لوله ونت به وجود میآید.
جمعبندی
در این متن با موضوع ونت چیست و اهمیت و نحوه کار آن آشنا شدید. نکته مهمی که در آخر باید بیان کرد، بررسی لولههای ونت بسیار مهم است و این کار باید حتما توسط افراد متخصص انجام شود تا مانع از بروز مشکلات جدی شود.